aapo.gif

Lähdemme tapaamaan Aapo Rapia Hakaniemen metroasemalle. On varhainen marraskuun aamu, ja nelipäisen ryhmämme kokoonnuttua etenemme kohti kolmatta linjaa, jossa törmäämme Aapon kolleegaan, Johanna Rojolaan. Hän kiiruhti kohti lahtea, ja meidät johdatettiin Kutikuti-työhuoneen takaosan keittiökulmaukseen lämmittelemään. Tila on tupaten täynnä seinille ripustettuja tai työpöydillä lojuvia värikkäitä vedoksia, muovisia sankarihahmoja ja valmiita albumeita jonka seasta erottuu muutama 80-luvun casiotone-urkukin. jostain löytyy lopuksi istumapaikka ja huomaan asettuneeni juuri "Rojun" pöydän ääreen.

Tilaa käyttävät seitsemän kuvittajaa ahtautuvat onneksi yleensä lomittain. Aapo kertookin aloittaneensa malarialääkekuurin eteläafrikan sarjisfestarimatkaan valmistautuakseen, ja lääke itsessään nostattaa lämmikkeeksi pienoisen kuumeen. Aamupäivän aikana harjoittelemme elokuvamaista kuvakerrontaa ja dualistista hahmokehittelyä ja levysoittimesta kumpuaa eteläisiä rytmejä Flora Purimista Fela Kutiin. Inspiraation lähteeksi mainitaan musiikin sijaan kirjalliset vaikutteet, sarjakuvapuolelta Corto Maltese ja ranskalaiset tekijät kuten Patrice Killoffer. Piirrosjäljestä tulee väistämättä mieleen toinen esikuva, Robert Crumb, mutta utelen Aapon henkilöissä toistuvaa pulleutta. Hän pitää sitä "alitajunnan valintana", jonka kautta välittyy tintin tapaisilta teräväpiirteisemmiltä hahmoilta puuttuvaa arkista lähestyttävyyttä - elokuvaohjaaja Belliniä lainaten sarjakuvahahmot ovat "nykyajan klovneja". Kelomökkien mies onkin peilikuva tietystä ihmisestä ja samalla ihmistyyppi, jonka moni tunnistaa, vaikkapa kuviksen opettajasta. Irvikuvaa vääntäessä on kuitenkin vältettävä pilkkaavaa sävyä, sitäpaitsi siinä tunnistaa itsestänsä kumpuvia puolia.

Kutikuti syntyi alunperin ystävysten Sami Ahon ja Tommi Musturin tilan etsinnän tuloksena osaksi Kallion kukoistavaa työhuonekenttää, johon Aapo sittemmin liittyi - hankalasta kotityöskentelystä luopuen. Tänä päivänä hän työstää jokaviikkoista Meti-strippiä ilmaisjakelulehti voimaan, ja käy opettamassa nuoria ympäri Suomea.

t. jani